Niskie ceny zaostrzyły nasz apetyt na cukier
Żywność | Słodzenie jest najtańsze od ponad dekady. To zachęca do zakupów.
Beata Drewnowska
Nawet o 5 proc., do niemal 1,23 kg miesięcznie, mogło zwiększyć się spożycie cukru w gospodarstwach domowych w 2014 r. – szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Przerwanie złej passy cukru – jeszcze 15 lat temu zjadaliśmy go 1,8 kg per capita miesięcznie – to skutek rekordowo niskich cen. W grudniu 2014 r. kilogram słodkich kryształków kosztował w sklepach średnio 2,07 zł – podaje GUS. Ostatnio tańszy był na przełomie 2003 i 2004 r. Tylko w ciągu 12 miesięcy jego ceny zmalały o niemal jedną trzecią.
– Na taniejący cukier nałożyły się wyższe dochody ludności, a duża podaż tanich owoców i warzyw skłaniała do domowego przetwórstwa – wyjaśnia Krystyna Świetlik z IERiGŻ. –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta