Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Proziaki, kacapoły, kruszon, czyli 190 smakołyków

22 czerwca 2015 | Życie Rzeszowa i Podkarpacia | Beata Drewnowska
Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem
źródło: materiały prasowe
Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Symbolem województwa 
jest bogactwo tradycyjnych smaków. Wykorzystuje 
je do promocji.

– Dziedzictwo kulinarne jest obok pięknej przyrody niezwykle ważnym walorem regionu, które należy chronić, ale także wykorzystać jako dodatkowe źródło dochodu, zwłaszcza dla rolników i  małych przedsiębiorstw rolno-spożywczych oraz gospodarstw agroturystycznych – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.

O potencjale Podkarpacia świadczy liczba produktów tradycyjnych, które trafiły na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Mając 190 specjałów, zajmuje ono pierwsze miejsce w Polsce, dystansując znacznie pozostałe województwa.

Na tym z pewnością się nie skończy. – Do dziś wpłynęło do Urzędu Marszałkowskiego kolejnych 150 wniosków o rejestrację tradycyjnie wędzonych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10172

Wydanie: 10172

Spis treści
Zamów abonament