Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mały krok dla sałaty, wielki dla warzyw

11 sierpnia 2015 | Nauka | Piotr Kościelniak
Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji
źródło: NASA
Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Pierwszy raz astronauci zjedzą warzywa wyhodowane na stacji orbitalnej. 
Na początek – sałatę rzymską.

Astronauci będą mogli zjeść tylko część sałaty. Połowa liści poleci na Ziemię do zbadania. Amerykańska agencja kosmiczna NASA chce sprawdzić, czy świeże warzywa poprawią samopoczucie i stan zdrowia ludzi na orbicie. I czy uprawiane w warunkach prawie zerowej grawitacji warzywa mają te same składniki odżywcze, co „zwykłe" na Ziemi.

– Sądzimy, że świeże...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10215

Wydanie: 10215

Spis treści
Zamów abonament