Kary wolno różnicować
Szef ma prawo stosować sankcje przewidziane przez przepisy, jeżeli są one uzasadnione niewłaściwym zachowaniem etatowca. I to przełożony decyduje o tym, czy w konkretnym przypadku użyć mniej czy bardziej dolegliwej.
- Pracodawca przyłapał pracowników na spożywaniu alkoholu w pracy. Dwaj otrzymali zwolnienia dyscyplinarne, a trzeci pracownik został ukarany potrąceniem jednej dniówki z pensji. Dwaj zwolnieni byli już w przeszłości karani za picie napojów wyskokowych w godzinach pracy. Czy pracodawca może w taki sposób różnicować pracowników, karząc ich za to samo przewinienie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta