Żywność znów zaczyna drożeć
Świat boryka się z nadpodażą żywności. Dla firm znad Wisły szanse, aby znów zwiększyć eksport.
Beata Drewnowska
– Dane z ostatnich miesięcy wskazują na trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska. – W dalszej części roku będą one stopniowo rosły.
Pomimo spodziewanego wzrostu ceny żywności będą na świecie nadal niższe niż w poprzednich latach. W marcu światowy indeks cen żywności FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, był wciąż o ok. 12 proc. niższy niż rok wcześniej.
Pomimo to w tym roku widać ich stopniowy wzrost. W marcu indeks FAO był o 1,5 pkt wyższy niż w lutym. Wywindowały go głównie cukier (w ciągu miesiąca skok o 17 proc.) oraz olej roślinny (wzrost o 6,3 proc).
Słaby złoty pomaga
– Utrzymujące się niskie światowe ceny żywności są efektem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta