Nad strugę na nalewki, pierogi i sery
Polacy polubili regionalną kuchnię. Dlatego chętnie odwiedzają imprezy kulinarne. W czołówce najpopularniejszych jest Festiwal Smaku w Grucznie.
– Festiwal Smaku w Grucznie jest jedną z pięciu wiodących imprez kulinarnych w Polsce i jedyną w tym gronie, która odbywa się na wsi – mówi Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizatora tego wydarzenia. – To sprawia, że odwiedzający przyjeżdżają specjalnie z tej okazji, a od dwóch lat nasz Festiwal jest promowany przez Żółty przewodnik Gault&Millau Polska jako dobre miejsce zakupowe – dodaje.
W dobrej atmosferze
W 2015 roku na gruczneńską imprezę dotarło ponad 40 tys. osób. W tym roku, podczas 11. edycji zaplanowanej na 20 i 21 sierpnia, powinno być podobnie.
Organizatorzy szacują, że jedna trzecia z gości Festiwalu Smaku w Grucznie przyjedzie spoza województwa kujawsko-pomorskiego. Wśród nich nie zabraknie, tak, jak w latach poprzednich, także gości z zagranicy.– Na pewno pojadę w tym roku do Gruczna. Głównie ze względu na wyjątkową atmosferę Festiwalu Smaków – mówi pani Anna, która od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta