Cukier, który krzepi
Już w 1957 r. dr William Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Istnieje jednak cukier, który jest naprawdę zdrowy.
Stare polskie przysłowie mówi: „cukier krzepi". Niestety, nie jest to do końca prawda. Cukier spożywczy, nazywany sacharozą, składa się z węglowodanów prostych, które co najwyżej uzależniają niczym narkotyk, stymulując organizm do produkcji serotoniny i dopaminy, które poprawiają samopoczucie. Jest też jednym z największych, choć jednocześnie najbardziej lekceważonych, wrogów naszego zdrowia.
Ze względu na szybkie wchłanianie się z układu pokarmowego odpowiada za powstanie szczególnego rodzaju tkanki tłuszczowej, która powoduje cukrzycę. Gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi powoduje równie gwałtowne wydzielanie insuliny, co przyczynia się do powstania cukrzycy typu II. Dodatkowo spożycie sacharozy powoduje wypłukiwanie z organizmu soli mineralnych i witamin. Glukoza, a szczególnie jedna z jej molekuł, wprowadza w mięśniu sercowym zmiany, które są przyczyną zmian chorobowych.
Również mózg nie jest bezpieczny w starciu z cukrem. Przyspiesza proces starzenia się mózgu, co objawia się kłopotami z pamięcią, koncentracją i funkcjami poznawczymi. Ponadto duże dawki glukozy i fruktozy powodują podobnie negatywne efekty w naszej wątrobie, co nadużywanie alkoholu.
Miód równie szkodliwy
Czy zatem groźny cukier, nazywany zresztą „białą śmiercią", można zastąpić zdrowymi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta