Obiad z sieci lepszy niż zakupy
usługi | 10 tys. restauracji dostarcza zamówienia klientom do domu. Rynek rośnie szybciej niż e-handel spożywczy, do którego Polacy przekonują się powoli – wynika z danych Nielsena. piotr mazurkiewicz
W Polsce jest ok 70 tys. restauracji i różnego typu placówek gastronomicznych, zatem udział tych przyjmujących zamówienia na odległość jest już wysoki. Z branżowych szacunków wynika, że w tej grupie większość działa już także w internecie.
Platformy na fali
– Choć rynek zamówień online stanowi teraz zaledwie 5–6 proc. całości, ma ogromny potencjał – rośnie najszybciej, o około 60–70 proc. rok do roku. Optymizmem napawa też porównanie z zagranicznymi rynkami, gdzie zamówienia online mają ponad 20 proc. udziału – mówi Bartosz Sala, prezes PizzaPortal.pl, którego inwestorem jest AmRest.
Optymistą jest też Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl. – Obsługujemy w tej chwili niemal 6 tys. restauracji. Średnia wartość składanego zamówienia rośnie, liczba klientów i restauracji współpracujących również – mówi. – Patrząc na wyniki generowane przez naszą grupę Takeaway.com w innych krajach widać, że polski rynek ma ogromny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta