Majonez jest z nami od zawsze
Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny.
Rz: Przed świętami wydajemy ogromne sumy na majonez. W ubiegłym roku w tym okresie Polacy wydali na niego 146 mln zł. Skąd majonez w ogóle wziął się na świątecznym stole?
Robert Makłowicz: Z czymś przecież trzeba zjeść jajka na twardo czy sałatkę jarzynową. W tym celu używamy ogromnych ilości majonezu, który jest pewnego rodzaju wypełniaczem związującym sałatki. Świąteczne śniadanie jest biesiadą najczęściej na zimno; wymagane...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta