Tajlandia szykuje się do podboju świata od kuchni
Targi Thaifex | Największy eksporter żywności w Azji Południowo-Wschodniej chce awansować do światowej czołówki, w czym mają pomóc spożywcze innowacje. Anita Błaszczak
Proteinowe batony ze świerszczy, pastylki ze sproszkowanych owoców, mrożone musy owocowe formowane w gałki i chipsy z owoców morza – to niektóre z nowinek spożywczych pokazywanych na zakończonych w sobotę w Bangkoku azjatyckich targach żywności ThaiFex; World od Food Asia. Motywem przewodnim imprezy określanej niekiedy jako azjatycka Anuga, czyli odpowiednik międzynarodowych targów spożywczych w Kolonii (są one zresztą współorganizatorem ThaiFex) były w tym roku innowacje produktowe, których nie brakowało na stoiskach ThaiFex.
– Musimy położyć teraz nacisk nie tylko na wzrost wielkości eksportu, ale także na zwiększanie wartości dodanej eksportowanych produktów, w czym pomogą innowacje i nowe technologie – podkreślał podczas otwarcia targów wicepremier Tajlandii Somkid Jatusripitak. W tegorocznej 15. już edycji ThaiFex wzięło udział ponad 6 tys. firm z 41 krajów świata, w tym ponad 2500 wystawców.
Na targach wystawiali się głównie lokalni...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta