Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski boczek i żeberka królują w USA

19 lipca 2018 | Pierwsza strona

Firmy mięsne sprzedały w tym roku w USA niemal 
o połowę więcej wieprzowiny niż w roku poprzednim.

 

Mięso znad Wisły odzyskuje popularność w Stanach Zjednoczonych. W ciągu czterech miesięcy 2018 r. eksporterzy zarobili tam 275 mln zł, o 15 proc. więcej niż przed rokiem. Powodzeniem cieszą się zwłaszcza boczek i żeberka, od lat popularna jest szynka Krakus czy puszkowane pasztety. – W latach 60. byliśmy w USA królem bekonu, jednym z największych eksporterów wieprzowiny – przypomina Wiesław Różański, prezes stowarzyszenia producentów.

Amerykanie płacą bardzo dobrze, bo aż 3 euro za kilogram mięsa. To o połowę lepiej niż reszta świata.

Skok eksportu za ocean jest tym ważniejszy, że Polska straciła w 2014 r. kluczowych odbiorców – Rosja wprowadziła embargo, a inni, jak Chiny, zrezygnowali z naszego mięsa po pojawieniu się nad Wisłą wirusa afrykańskiego pomoru świń. ©℗ —api

 

Wydanie: 11106

Wydanie: 11106

Spis treści
Zamów abonament