Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie świnie podbijają Stany Zjednoczone

19 lipca 2018 | Ekonomia | Aleksandra 
Ptak-Iglewska
>Eksport rośnie, choć zmieniają się odbiorcy
źródło: Rzeczpospolita
>Eksport rośnie, choć zmieniają się odbiorcy

Żywność | W ciągu zaledwie trzech lat USA urosły 
na pierwszego odbiorcę naszej wieprzowiny. Zwłaszcza boczku.

 

Polska odzyskuje miano amerykańskiego króla bekonu, którym szczyciliśmy się w latach 60. XX wieku. Stany Zjednoczone stają się największym odbiorcą polskiej wieprzowiny. Dzięki bardzo wysokim marżom eksport za ocean przegonił odbiorców europejskich już w ubiegłym roku, jednak ten rok przynosi im także zwycięstwo pod względem ilości kupionego mięsa z Polski.

Zmiana na podium

Eksport polskiej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych bije na głowę pozostałych odbiorów. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2018 r. Amerykanie kupili w Polsce mięso warte 275,2 mln zł, to dwa razy lepszy wynik od drugiego w kolejności odbiorcy. Włochy kupiły wieprzowinę o wartości 121,5 mln zł, trzecie są Niemcy z eksportem wartym 119,7 mln zł. USA są też pierwsze pod względem ilości sprowadzanego z Polski mięsa, od stycznia do kwietnia 2018 r. kupili 25,6 tys. ton, drudzy byli Niemcy – 24 tys. ton, a Włosi – 20,3 tys. ton. – Droga USA na szczyt listy importerów wieprzowiny z Polski jest imponująca – mówi Michał Koleśnikow, ekspert ds. analiz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11106

Wydanie: 11106

Spis treści
Zamów abonament