Polskie świnie podbijają Stany Zjednoczone
Żywność | W ciągu zaledwie trzech lat USA urosły na pierwszego odbiorcę naszej wieprzowiny. Zwłaszcza boczku.
Polska odzyskuje miano amerykańskiego króla bekonu, którym szczyciliśmy się w latach 60. XX wieku. Stany Zjednoczone stają się największym odbiorcą polskiej wieprzowiny. Dzięki bardzo wysokim marżom eksport za ocean przegonił odbiorców europejskich już w ubiegłym roku, jednak ten rok przynosi im także zwycięstwo pod względem ilości kupionego mięsa z Polski.
Zmiana na podium
Eksport polskiej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych bije na głowę pozostałych odbiorów. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2018 r. Amerykanie kupili w Polsce mięso warte 275,2 mln zł, to dwa razy lepszy wynik od drugiego w kolejności odbiorcy. Włochy kupiły wieprzowinę o wartości 121,5 mln zł, trzecie są Niemcy z eksportem wartym 119,7 mln zł. USA są też pierwsze pod względem ilości sprowadzanego z Polski mięsa, od stycznia do kwietnia 2018 r. kupili 25,6 tys. ton, drudzy byli Niemcy – 24 tys. ton, a Włosi – 20,3 tys. ton. – Droga USA na szczyt listy importerów wieprzowiny z Polski jest imponująca – mówi Michał Koleśnikow, ekspert ds. analiz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta