Jak kiełbasa, to z kapłona, drobiu albo ryb
Prof. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Rz: Eksportujemy coraz więcej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych. Amerykanie pokochali m.in. naszą kiełbasę. Ale czy rzeczywiście jest ona częścią tradycyjnej polskiej kuchni?
Jarosław Dumanowski: Tu nie ma żadnych wątpliwości. W dawnych gospodarstwach, zwłaszcza jesienią, ubijano dużo zwierząt, których nie można było wykarmić zimą. Mięso wędzono,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta