Więcej VAT na ośmiorniczki, mniej na chleb
Wojciech Śliż| Koszyk z podstawowymi produktami będzie tańszy – zapewnia dyrektor Departamentu VAT w MF.
Rz: Ujednolicenie stawek podatku poprzez „równanie w dół". Taka idea przyświecała nowej matrycy VAT przygotowanej przez Ministerstwo Finansów. Na razie jednak najwięcej słyszy się o produktach, na które stawki nie są obniżane, ale podwyższane. Jak jest więc z tym „równaniem w dół"?
Wojciech Śliż, dyrektor Departamentu VAT w Ministerstwie Finansów: Stawki VAT generalnie będą obniżane, przede wszystkim na podstawowe produkty. Na przykład na pieczywo mamy teraz trzy stawki (23, 8 i 5 proc.) w zależności od terminu przydatności do spożycia. Będzie tylko jedna – 5 proc. Obecnie owoce tropikalne są opodatkowane 8-proc. VAT, a większość krajowych 5-proc. Po zmianach na wszystkie będzie niższy VAT.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że skoro na wiele produktów zmniejszamy podatek, to na niektóre musieliśmy podwyższyć. Straty dla budżetu nie mogą być zbyt duże. Według naszych szacunków uszczuplenie dla budżetu wyniesie około 200 mln zł rocznie.
Jakie kryteria przyjęto przy podejmowaniu decyzji o obniżce bądź podwyżce stawki?...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta