Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

O jedną rzeźnię za daleko

01 lutego 2019 | Druga strona

Krzysztof Adam Kowalczyk Minister rolnictwa powinien nagrodzić dziennikarzy, którzy ujawnili proceder uboju chorych krów. 
I zastanowić się, dlaczego nie wykryły 
tego podległe mu służby.

700 gramów – tyle wołowego z kością przysługiwało co miesiąc przez długie kryzysowe lata 80. na najpopularniejszy rodzaj kartek. Oj nie, nie był to surowiec na półfuntowe befsztyki w stylu amerykańskim. Mojej mamie z trudem udawało się przyrządzić z niego jakąkolwiek zjadliwą potrawę. Bo jakie może być mięso z wiekowych krów, których pozbyli się gospodarze, gdyż dawały już za mało mleka?

Przez trzy dekady od zniesienia kartek polska wołowina zdołała odzyskać smak i wysoką pozycję w menu. A pod względem ceny przeskoczyła drób i wieprzowinę. I to właśnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11270

Wydanie: 11270

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament