Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tłuszcze w dobrym towarzystwie

17 lipca 2019 | Zdrowie | Dorota Szadkowska

Dieta ketogeniczna | Unikasz tłustych potraw z obawy, że utyjesz? Coraz więcej badań potwierdza, że demonizujemy ten składnik diety, nie doceniając jego korzystnej roli.

 

Każdy, kto choć raz w życiu postanowił zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością pamięta ciężkie chwile, gdy czuć ssanie w żołądku, a na suty posiłek nie ma co liczyć. Na cenzurowanym jest zwłaszcza tłuszcz. Unikają go ci, którzy za wszelką cenę chcą się odchudzić oraz ci, którzy zamierzają żyć zdrowo.

Tymczasem z badań wynika, że kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu i zestawianie go z właściwymi produktami. Jeśli robimy to dobrze, efekty przychodzą szybciej, niż można było się spodziewać. Jakie to efekty? Utrata zbędnych kilogramów, przypływ energii, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. I co ważne, wszystko to osiągniemy bez uczucia głodu. A to przecież najbardziej niepożądany towarzysz każdej diety.

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat żywieniowcy przekonywali nas, że aby schudnąć, trzeba mniej jeść i więcej się ruszać. Zła sława tłuszczu bierze się m.in. z jego kaloryczności – 9 kalorii na jeden gram, czyli ok. 120 kalorii w łyżce stołowej. Dużo. Węglowodany i białka to zaledwie 4 kalorie na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11408

Wydanie: 11408

Spis treści
Zamów abonament