Tłuszcze w dobrym towarzystwie
Dieta ketogeniczna | Unikasz tłustych potraw z obawy, że utyjesz? Coraz więcej badań potwierdza, że demonizujemy ten składnik diety, nie doceniając jego korzystnej roli.
Każdy, kto choć raz w życiu postanowił zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością pamięta ciężkie chwile, gdy czuć ssanie w żołądku, a na suty posiłek nie ma co liczyć. Na cenzurowanym jest zwłaszcza tłuszcz. Unikają go ci, którzy za wszelką cenę chcą się odchudzić oraz ci, którzy zamierzają żyć zdrowo.
Tymczasem z badań wynika, że kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu i zestawianie go z właściwymi produktami. Jeśli robimy to dobrze, efekty przychodzą szybciej, niż można było się spodziewać. Jakie to efekty? Utrata zbędnych kilogramów, przypływ energii, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. I co ważne, wszystko to osiągniemy bez uczucia głodu. A to przecież najbardziej niepożądany towarzysz każdej diety.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat żywieniowcy przekonywali nas, że aby schudnąć, trzeba mniej jeść i więcej się ruszać. Zła sława tłuszczu bierze się m.in. z jego kaloryczności – 9 kalorii na jeden gram, czyli ok. 120 kalorii w łyżce stołowej. Dużo. Węglowodany i białka to zaledwie 4 kalorie na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta