Dobry czas dla branży żywnościowej
Na Międzynarodowych Targach Poznańskich na trwających właśnie targach branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej widać optymizm. Ofertę pokazuje tu blisko 900 wystawców z Polski i zagranicy. Organizatorzy spodziewają się 46 tys. zwiedzających. materiał powstał we współpracy z grupą MTP
Branża żywnościowa odnotowała dynamiczny wzrost w ostatnich pięciu latach. Pomimo zahamowania tempa wzrostu wskaźniki rentowności wystawców wciąż rosną. Największym odbiorcą polskiej żywności są Niemcy – trzeci światowy importer (po Stanach Zjednoczonych i Chinach). Wartość eksportu żywności z Polski do naszych zachodnich sąsiadów wynosiła w 2017 r. 5,7 mld dol. Dużymi klientami polskich producentów są także odbiorcy z Wielkiej Brytanii, Holandii, Czech, Włoch i Francji. Na tych rynkach konkurujemy jednak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta