Małe nasiona, wiele korzyści
Rośliny strączkowe mogą stanowić alternatywę dla produktów zwierzęcych. Są źródłem białka, zdrowych tłuszczów, minerałów, witamin. Dzięki cennym składnikom mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, immunologiczny.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował pod koniec 2020 roku nowe „Zalecenia zdrowego żywienia", odchodząc w ten sposób od piramidy zdrowego żywienia, a proponując w zamian talerz zdrowego żywienia. Instytut zaleca, by w jadłospisie zarówno dorosłych, jak i dzieci, było więcej nasion roślin strączkowych. – Polacy jedzą za dużo mięsa. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy spożywać do 0,5 kg mięsa tygodniowo, czyli np. od poniedziałku do piątku jednego kotleta do obiadu, ale już bez wędlin, mięsa do sałatki itp. Dania mięsne z powodzeniem można zastąpić strączkami – mówi dr n. med. Elżbieta Karpińska, dietetyk.
Spożywanie pół szklanki nasion roślin strączkowych dziennie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta