Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Różnorodność nadaje życiu smak

19 maja 2021 | Dodatek
źródło: AdobeStock

To, co spożywamy, ma duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. 
Ale czym dokładnie jest naturalna żywność i dlaczego jest tak ważna w codziennej diecie?

 

Jemy, aby żyć, nie żyjemy, aby jeść – mówił Sokrates. A to, co jemy, ma ogromny wpływ na cały nasz organizm.

Umiar i urozmaicenie w diecie są ważne

Badania potwierdzają, że niektóre produkty, szczególnie spożywane w nadmiarze, nie tylko działają negatywnie na nasze ciało, ale wręcz przyśpieszają jego starzenie się, przyczyniają się do nadwagi, zwiększają ryzyko chorób serca, udarów i nowotworów.

W dzisiejszych czasach dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Choroby serca, rak, udar i cukrzyca są bezpośrednio związane z tym, co jemy. Niewłaściwa dieta powoduje także szereg innych stanów chorobowych.

Ciało potrzebuje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11965

Wydanie: 11965

Spis treści

Drobne (6+2)

Nieprzypisane

Zamów abonament