Smardze je się oczami
„Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,/ którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem. Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy/ i mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy". Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz", Księga III
Spośród 120 tys. gatunków grzybów występujących na świecie 1841 uznano za jadalne", napisała Maguelonne Toussaint-Samat w „Historii naturalnej i moralnej jedzenia". W polskich lasach występuje 1,4 tys. (!) gatunków grzybów jadalnych. Przeciętny Polak rozpoznaje około 15 gatunków, wytrawny grzybiarz zaś około 40 – stwierdziła dr inż. Małgorzata Krokowska-Paluszak z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Poznaniu (portal „Nauka w Polsce"). Jesień to czas grzybobrania, nieomal narodowego sportu w naszym kraju. Co wiemy o grzybach?
W Polsce do produkcji przetworów grzybowych dopuszczonych jest 47 gatunków, co nie oznacza, że tyle gatunków jest przetwarzanych przez przemysł spożywczy. Chronionych jest 117 gatunków – nie wolno ich zbierać. Grzyby wszędzie zbiera się gratis, ale nie wszędzie się zbiera. Zabronione jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta