Żywność drożeje, złe perspektywy
Światowe ceny żywności były we wrześniu o niemal 33 proc. wyższe niż przed rokiem, tym samym sięgnęły poziomów notowanych ostatnio dziesięć lat temu. A to raczej nie koniec.
Żywność na świecie drożeje niemal nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jej ceny w wielu przypadkach zbliżają się do rekordów. Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął we wrześniu 130 pkt. W stosunku do sierpnia poszedł w górę o 1,5 pkt, czyli o 1,2 proc. W porównaniu z wrześniem 2020 r. wzrósł aż o 32,1 pkt, czyli o 32,8 proc. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie od września 2011 r.
We wrześniu drożały cztery z pięciu składowych indeksu cen żywności FAO, czyli zboża, oleje roślinne, produkty mleczne i cukier.
Subindeks cen zbóż sięgnął 132,5 pkt i był o 2,6 pkt (2 proc.) wyżej niż w sierpniu i o 28,5...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta