Polscy eksporterzy żywności coraz częściej wchodzą na zamorskie rynki
Polska żywność zdobywa uznanie zamorskich rynków, jednak daleki transport i skomplikowane procedury zmuszają do precyzyjnego planowania tego typu przedsięwzięć.
Pod względem produkcji jabłek Polska jest liderem w Europie, na kolejnych miejscach są Włochy i Francja. – Unia Europejska produkuje 10 mln ton jabłek rocznie, a Polska aż 3,5 mln ton – porównuje reprezentant grupy producentów owoców będącej członkiem Unii Owocowej Beata Skoniecka.
Ten rok zapowiada się bardzo dobrze, zbiory mogą przekroczyć 4 mln ton, choć według obliczeń ekspertów Unii Owocowej cały sezon opóźni się o około dwa tygodnie. Dopiero teraz odmiany zaczynają być faktycznie dojrzałe i spełniać określone parametry.
null
Część zbiorów trafi na zagraniczne rynki, w poprzednim roku wartość wyeksportowanych owoców sięgnęła 1,4 mld euro. Zainteresowane nim są nie tylko kraje unijne, frukty trafią także do zamorskich odbiorców. – Klasyczne kierunki wymagające transportu oceanicznego to Egipt, Indie, kraje Azji, w tym Indonezja. Zainteresowana naszymi jabłkami jest także Ameryka Południowa – wymienia Dawid Graczyk, Sea Freight Country Manager, Raben Grup.
Sadownicy liczą przede wszystkim na rynki arabskie. – Polskie jabłka są obecnie eksportowane do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, co jest niemałym sukcesem, ale to wciąż rynek perspektywiczny o dużych możliwościach. Chcemy zwrócić uwagę arabskich nabywców na wysoką jakość polskich owoców i zwiększyć ich eksport w rejonie Bliskiego Wschodu – zaznacza...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta