Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie marnuj! To podstawa ograniczenia wydatków

10 listopada 2022 | Moje pieniądze | Regina Skibińska
Nie mniej niż planowanie ważne jest umiejętne gospodarowanie jedzeniem
autor zdjęcia: shutterstock
źródło: Rzeczpospolita
Nie mniej niż planowanie ważne jest umiejętne gospodarowanie jedzeniem

Przemyślane zakupy artykułów spożywczych pozwalają na niemałe oszczędności. W dobie wysokiej inflacji to może uratować nasze finanse.

W październiku inflacja wyniosła 17,9 proc. Najszybciej idą w górę ceny energii, paliwa i żywności. To ostatnie podrożało aż 21,9 proc. rok do roku (2,7 proc. miesiąc do miesiąca), a na tym pewnie nie koniec. Podwyżki wszyscy czujemy na własnej skórze i coraz częściej jesteśmy zmuszeni do oszczędzania. Oszczędzać możemy, już robiąc zakupy spożywcze. I nie chodzi o to, żeby jeść ciągle makaron z sosem pomidorowym i parówki, gdyż to jest najtańsze, ale o takie działania, które pozwolą odżywiać się zdrowo, a przy tym nie przepłacać.

Najważniejsze są przemyślane zakupy. Mimo kryzysu Polacy wyrzucają bardzo dużo żywności, a prym w tym wiodą nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12417

Wydanie: 12417

Spis treści

Komunikaty+drobne

Zamów abonament