W trosce o bezpieczeństwo żywności i środowisko
Tetra Pak, firma od dekad zajmująca się przetwarzaniem żywności i produkcją opakowań, za cel stawia sobie stworzenie najbardziej zrównoważonego opakowania, czyli takiego, które będzie wykonane w pełni z surowców odnawialnych lub pochodzących z recyklingu i w pełni się do niego nadającego, o możliwie najmniejszym wpływie na planetę.
Dzisiejszy świat stoi przed różnymi wyzwaniami, a jednym z nich jest ponowne wykorzystywanie surowców znajdujących się już w obiegu. Obszarem, w którym w tym zakresie wdrażanych jest wiele innowacji, są opakowania, bez których trudno jest mówić o bezpieczeństwie żywności i bez których nie ma mowy o efektywnej gospodarce obiegu zamkniętego.
W ramach stowarzyszenia producentów Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) Tetra Pak wspiera dążenie branży do tego, aby do 2030 roku zwiększyć unijny wskaźnik zbiórki kartonów po napojach do recyklingu do 90 proc., a wskaźnik samego recyklingu do 70 proc.
Co to oznacza w praktyce? Chodzi o stworzenie takiego opakowania, które będzie wykonane w całości z surowców odnawialnych lub pochodzących z recyklingu, i które w pełni będzie się nadawało do powtórnego przetworzenia. Celem tych działań jest minimalizowanie wpływu na planetę zarówno w procesie produkcji, jak i przez cały okres użytkowania opakowania. Takie podejście wymaga nie tylko świadomości producentów co do wyzwań ekologicznych, jakie stoją przed ludźmi i przemysłem, ale też innowacyjnego myślenia i inwestycji w nowoczesne linie produkcyjne.
Wszystko to odpowiada na rosnące oczekiwania konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na stojące przed nimi wyzwania środowiskowe. Firmy i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta