Metody uprawy kawy powinny być neutralne dla środowiska naturalnego
Rozmowa | Marcin Rzońca, Specialty Coffee Association Poland
Produkcja kawy jest silnie uzależniona od klimatu, zmian pogodowych oraz ciężkiej pracy setek ludzi. Dziś branża kawowa musi się mierzyć z wieloma wyzwaniami. Jakie strategie się stosuje, by działać w duchu społecznej odpowiedzialności i zrównoważonego rozwoju?
Marcin Rzońca: Jednym z głównych wyzwań są zmiany klimatyczne, które bardzo mocno wpływają na okres wegetacji, zbiorów i obróbki kawy. Zrównoważony rozwój w tej branży to wszelkie działania rolnicze, dzięki którym jest możliwa uprawa roślin przy minimalnym wpływie na środowisko naturalne, m.in. przez zmniejszenie ilości stosowanych nawozów, zminimalizowanie wylesiania, niedoprowadzanie do powstawania monokultur na szerokich obszarach czy zmniejszenie śladu węglowego od upraw przez obróbkę aż po transport do krajów importerskich. Rolnicy chętnie sięgają po nowe rozwiązania stosowane przy uprawach,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta