Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Producenci zmieniają swoje strategie

08 marca 2024 | Dodatek | rp.pl

Zmiany klimatyczne dotyczą niemal wszystkich części świata. Od tego, jaka będzie pogoda, zależy m.in. smak kawy czy herbaty oraz plony, jakie zbiorą plantatorzy, i ile zarobią. Ostatnie lata pokazują, że branża staje w obliczu wyzwań, które wymagają innowacji i działań zapobiegawczych.

Wrażliwość kamelii (z której wytwarza się herbatę) na zmienne warunki atmosferyczne stawia producentów w trudnej sytuacji. W niesprzyjających warunkach, gdy jest zbyt mało opadów i wzrost temperatur, zmniejszają się plony, a zwiększają koszty produkcji związane z nawadnianiem pól czy namnażaniem się szkodników niszczących uprawy. – Wiele ogrodów herbacianych zaczyna produkować coraz mniej i coraz gorszej jakości herbatę na wyjałowionej ziemi. Coraz częściej stawia się na ilość, a nie na jakość – mówi Patryk Płuciennik, ekspert z Czajnikowy.pl.

Susze i powodzie

Jak wskazują eksperci, największe zmiany klimatyczne obserwuje się w prowincji Darjeeling w Indiach. Petr Zelik, właściciel Oxalis, współwłaściciel plantacji w Azji, wspomina o kryzysie, który miał miejsce kilka lat temu w Republice Południowej Afryki, gdy panowała...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12818

Wydanie: 12818

Spis treści
Zamów abonament