Technowieści
1 Polacy mają pomysł na mięso komórkowe
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego. Start-up ze szkockiego Falkirk, mający również oddział w Poznaniu, w celu optymalizacji produkcji komórek i biomasy sięgnął po technologię mikrofiltracji. W efekcie uda się stworzyć zrównoważoną i energooszczędną alternatywę dla tradycyjnych metod stosowanych w produkcji żywności, paszy i produktów biopochodnych. Innowacyjne rozwiązanie już przykuło uwagę inwestorów – w trakcie rundy prowadzonej przez Foresight Group firma, kierowana przez Monikę Tomecką, pozyskała 3,4 mln funtów. Co ciekawe, ten polsko-szkocki projekt zasiliły również pieniądze z funduszu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta