Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Ślad węglowy mięsa pod lupą. Nowe narzędzie pomaga w precyzyjnych wyliczeniach

20 czerwca 2025 | Rolnictwo i biznes

Świadomość ekologiczna rośnie, a wraz z nią – oczekiwania wobec producentów żywności. Dziś konsumenci pytają nie tylko o jakość i pochodzenie mięsa, ale również o jego wpływ na środowisko. Równolegle rosną wymagania regulacyjne – zwłaszcza te dotyczące raportowania ESG, w tym śladu węglowego.

materiał partnera

W odpowiedzi na te wyzwania firma De Heus opracowała Carbon Compass – narzędzie, które pozwala precyzyjnie określić emisję gazów cieplarnianych przypadających na kilogram mięsa, np. piersi czy skrzydełek z kurczaka.

Konkretne liczby, które robią różnicę

Carbon Compass działa na podstawie międzynarodowych standardów oceny cyklu życia produktu (LCA) – ISO 14040/14044 oraz wytycznych FAO i LEAP. To oznacza nie tylko wiarygodność danych, ale także ich pełną porównywalność. Co ważne – narzędzie gromadzi już dane od ponad 80...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 13205

Wydanie: 13205

Spis treści

Reklama

Gość „Rzeczpospolitej”

Zamów abonament