Wigilia droższa. Mniej karpia, więcej dań gotowych
Za przygotowanie tradycyjnej kolacji na cztery osoby trzeba zapłacić niemal 4 proc. więcej niż w 2024 r. Coraz więcej Polaków nie trzyma się jednak wigilijnego kanonu z zestawem 12 potraw.
W tym roku za składniki do przygotowania tradycyjnej Wigilii na cztery osoby trzeba zapłacić 168 zł. To 3,7 proc. więcej niż rok temu. Dla porównania, wskaźnik inflacji to według GUS 2,5 proc. r/r. W badaniu cenowym wigilijnego koszyka „Rzeczpospolitej”, powstającym już od kilkunastu lat, bierzemy pod uwagę ceny podstawowych produktów do samodzielnego przygotowania posiłku, bez półproduktów i dań gotowych, które znacząco ułatwiają życie, ale też podnoszą ostateczny koszt.
W badaniu uwzględniamy produkty z najpopularniejszych sieci, także w promocjach. Jeśli ktoś zdecyduje się na bazar czy mniejsze sklepy, rachunek będzie wyższy.
Wigilia nieco droższa
Ceny wigilijnych produktów rosną od lat, przed rokiem o 5,2 proc. r/r, a w 2023 r. za taki zestaw trzeba było zapłacić ponad 6 proc. więcej niż rok wcześniej. Inflacja hamuje: z szybkiego szacunku z „Indeksu cen” autorstwa UCE Research i WSB Merito wynika, że po dwóch tygodniach grudnia ceny w sklepach są o 4 proc., a w przypadku żywności o 3,2 proc. wyższe niż rok temu.
– Do Bożego Narodzenia możemy spodziewać się, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
