Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gastronomia wpaski

18 lipca 1998 | Nauka i Technika | KF

NATURA

Kuchennyprotest ekologów itelewidzów w Japonii

Gastronomia wpaski

KRYSTYNA FOROWICZ

Główna sieć japońskiej telewizji od pewnego czasu prowokuje swoich telewidzów serialem "Superdelicje światowej kuchni". Wostatnim programie zaprezentowała zadowolonych smakoszy konsumujących dania zmięsa tygrysa. Zdaniem rzeczniczki World Wide Fund for Nature (Światowego Funduszu Ochrony Przyrody) telewizja Fuji pokazała jeden z najbardziej obrzydliwych przykładów stosunku człowieka do zwierząt. Program nadawany był nocą i był transmisją z restauracji w Szang-haju. Prezenterzy opisywali mięso tygrysie jako wyjątkowy specjał i pouczali bez skrupułów, jak należy jeść tego rodzaju niecodzienne menu. Gazeta zawierająca telewizyjną listę programów zatytułowała audycję " Wysmażony stek z bengalskiego tygrysa: wstylu kantońskim".

Prezenter telewizji wyjaśnił, iż danie sporządzono ztygrysa, który zginął rok temu w walce zinnymi w zoo, ajego mięso zostało zamrożone.

Bohaterem jednego zpierwszych programów był penis bawołu, który zdaniem telewizyjnych prezenterów jest szczególnie smakowity. Był to rodzaj quizu: dwie kobiety ijeden mężczyzna zzawiązanymi oczami usiłowali odgadnąć, zjakiego zwierza pochodzi smażone mięso.

Tygrys bengalski jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1442

Spis treści
Zamów abonament