Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gastronomia w paski

18 lipca 1998 | Nauka i Technika | KF
źródło: Nieznane

NATURA

Kuchenny protest ekologów i telewidzów w Japonii

Gastronomia w paski

Królewskie kocię trafi na patelnię w jednej z restauracji w Szanghaju

FOT. (C) AP

KRYSTYNA FOROWICZ

Główna sieć japońskiej telewizji od pewnego czasu prowokuje swoich telewidzów serialem "Superdelicje światowej kuchni". W ostatnim programie zaprezentowała zadowolonych smakoszy konsumujących dania z mięsa tygrysa. Zdaniem rzeczniczki World Wide Fund for Nature (Światowego Funduszu Ochrony Przyrody) telewizja Fuji pokazała jeden z najbardziej obrzydliwych przykładów stosunku człowieka do zwierząt. Program nadawany był nocą i był transmisją z restauracji w Szang-haju. Prezenterzy opisywali mięso tygrysie jako wyjątkowy specjał i pouczali bez skrupułów, jak należy jeść tego rodzaju niecodzienne menu. Gazeta zawierająca telewizyjną listę programów zatytułowała audycję "Wysmażony stek z bengalskiego tygrysa: w stylu kantońskim".

Prezenter telewizji wyjaśnił, iż danie sporządzono z tygrysa, który zginął rok temu w walce z innymi w zoo, a jego mięso zostało zamrożone.

Bohaterem jednego z pierwszych programów był penis bawołu, który zdaniem telewizyjnych prezenterów jest szczególnie smakowity. Był to rodzaj quizu: dwie kobiety i jeden mężczyzna z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1442

Spis treści
Zamów abonament