Gastronomia w paski
Kuchenny protest ekologów i telewidzów w Japonii
Gastronomia w paski
Królewskie kocię trafi na patelnię w jednej z restauracji w Szanghaju
FOT. (C) AP
KRYSTYNA FOROWICZ
Główna sieć japońskiej telewizji od pewnego czasu prowokuje swoich telewidzów serialem "Superdelicje światowej kuchni". W ostatnim programie zaprezentowała zadowolonych smakoszy konsumujących dania z mięsa tygrysa. Zdaniem rzeczniczki World Wide Fund for Nature (Światowego Funduszu Ochrony Przyrody) telewizja Fuji pokazała jeden z najbardziej obrzydliwych przykładów stosunku człowieka do zwierząt. Program nadawany był nocą i był transmisją z restauracji w Szang-haju. Prezenterzy opisywali mięso tygrysie jako wyjątkowy specjał i pouczali bez skrupułów, jak należy jeść tego rodzaju niecodzienne menu. Gazeta zawierająca telewizyjną listę programów zatytułowała audycję "Wysmażony stek z bengalskiego tygrysa: w stylu kantońskim".
Prezenter telewizji wyjaśnił, iż danie sporządzono z tygrysa, który zginął rok temu w walce z innymi w zoo, a jego mięso zostało zamrożone.
Bohaterem jednego z pierwszych programów był penis bawołu, który zdaniem telewizyjnych prezenterów jest szczególnie smakowity. Był to rodzaj quizu: dwie kobiety i jeden mężczyzna z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta