Czytelnia
- Maguelonne Toussaint-Samat "Historia naturalna i moralna jedzenia"
- Stanisław Musiał "Dwanaście koszy ułomków"
- Mile Stojić "Strzała w popiele"
- Pascal Quignard "Albucjusz"
- "Historia chrześcijaństwa. Religia. Kultura. Polityka"
- Piotr Witosławski/Olgierd Budrewicz "Sandomierz"
- Joanna Podolska, Jacek Walicki "Przewodnik po cmentarzu żydowskim w Łodzi" Smacznie o jedzeniu
Maguelonne Toussaint-Samat znana jest już polskim czytelnikom jako autorka wydanej przed czterema laty "Historii stroju". Wydawnictwo W.A.B., zachęcone sukcesem tej książki, opublikowało teraz "Historię naturalną i moralną jedzenia", najnowsze dzieło Francuzki.
Przy tym dzieło jak dotąd największe - blisko 700 stron tekstu, cytatów, przypisów i bibliografii. Ale nie powinno to czytelników zrażać: autorka jest wprawdzie historyczką specjalizującą się w zagadnieniach francuskiego i włoskiego średniowiecza, ale równocześnie jest wytrawną dziennikarką. Nie nudzi.
Jej styl jest lekki niczym mistrzowsko przygotowany suflet - porównanie na miejscu, bo książka o jedzeniu, a jej autorka francuska. Niech nas nie odstraszają sucho brzmiące nagłówki poszczególnych części: "Zbieractwo i
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta