Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kentucky Fried Chicken-tak się zaczęło

14 sierpnia 2002 | Ekonomia | DW
źródło: Nieznane

Stany Zjednoczone 50 lat temu

Kentucky Fried Chicken - tak się zaczęło

AP

W najbliższy weekend sieć amerykańskich restauracji Kentucky Fried Chicken będzie obchodziła swój jubileusz. Na archiwalnym zdjęciu z 1952 roku widzimy właściciela sieci - Pete Harmana z pułkownikiem Harlandem Sandersem w Salt Lake City w stanie Utah. Pomysłem Harmana było otwarcie sieci restauracji podającej hamburgery, ale to właśnie pułkownik Sanders przekonał go, aby do menu dorzucił jeszcze kurczaka. I to kurczak właśnie stał się prawdziwym hitem i z tego KFC jest słynny praktycznie na całym świecie. Sieć zaczęła wówczas rozrastać się gwałtownie i w ciągu kilkunastu miesięcy powstało 300 restauracji w 4 stanach. (Reuters, D.W.)

Brak okładki

Wydanie: 2697

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Zamów abonament