Zdrowo, smacznie, a przy tym szybko
O ile w warunkach domowych zaniedbanie podstawowych zasad higieny może doprowadzić do zatruć pokarmowych u kilku osób, o tyle niedbałość pracowników zakładów zbiorowego żywienia może spowodować poważne zatrucia u kilkudziesięciu, a nawet kilkuset konsumentów. Podstawową przyczyną tego są niewątpliwie wadliwie prowadzone procesy technologiczne, np. niewłaściwa obróbka cieplna, długie schładzanie produktów oraz ich przechowywanie w temperaturze pokojowej.
Tradycyjne schładzanie gorących potraw (w warunkach pokojowych) przeznaczonych do dalszego przechowywania w warunkach chłodniczych wymaga zwykle kilku godzin, a odbywa się często w pomieszczeniu ogólnie dostępnym, w którym niezwykle łatwo o skażenie żywności. W tym czasie zachodzą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta