Oscypek bez paszportu
Jacek Szklarek : Gołka to ser z mleka krowiego o kształcie walcowatym. Oscypek to ser owczy o kształcie wrzecionowatym. Oba są opatentowane w polskim urzędzie. Ale nasz sposób ich wytwarzania nie spełnia unijnych norm o produkcji wyrobów spożywczych. Ministerstwo Rolnictwa złożyło wniosek o przyznanie naszym serom oznakowania: chroniona nazwa pochodzenia i chronione oznaczenie geograficzne. Czekamy.
Skąd się wziął Slow Food?Z potrzeby odreagowania wpływu współczesnej cywilizacji - kultury przyspieszenia i zmieniających się systemów wartości. Slow Food narodził się z pragnienia hedonistycznego - żeby dobrze zjeść, napić się dobrego wina, spędzić czas w miłym towarzystwie. Wszystko zaczęło się w 1986 roku na placu Hiszpańskim w Rzymie, gdy otwarto tam bar McDonald's. Ludzie uznali to za skandal i wyszli protestować. Powstał Międzynarodowy Ruch...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta