Z bulw niebieskiej agawy
Z bulw niebieskiej agawy
Do wyrobu tequili używa się bulw kwiatowych niebieskiej agawy (Agave tequiliana weber) o charakterystycznej szarozielonkawoniebieskiej barwie i długich (do ponad 3 m)‚ mięsistych liściach zakończonych kolcami. Bulwa po obcięciu liści przypomina duże owoce ananasa (dlatego jest określana mianem pinas) i zawiera cenny‚ słodki miąższ.
Bulwy poddaje się działaniu pary przez 9 – 48 godzin w dużych kamiennych lub ceglanych parownikach. Potem miękkie już bulwy, które nabrały koloru ciemnobrązowego, rozdrabnia się w prasach hydraulicznych i oddziela słodki miąższ zwany wodą miodową (aguamiel) od części stałych. Po dodaniu drożdży miąższ fermentuje przez kilka dni‚ przy czym moszcz przeznaczony do produkcji tańszych gatunków tequili może zostać wzbogacony dodatkiem ciemnego cukru trzcinowego. Odfermentowany moszcz jest dwukrotnie destylowany w miedzianych alembikach (ollas). wg