Masz ci babo placki
Masz ci babo placki
Pierwsze placki układano na rozgrzanych kamieniach lub blasze. To pierwszy pieczony pokarm z mąki‚ przodek chleba robionego z wykorzystaniem procesu fermentacji, pieczonego w zamkniętym piecu.
Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu najpopularniejszym w ten sposób pieczonym plackiem jest pita. Przygotowuje się ją z ciasta z dodatkiem zaczynu drożdżowego. Ma niezwykłą właściwość. Podczas podgrzewania mocno pęcznieje, tworząc kieszeń‚ do której po nacięciu można włożyć dowolny farsz, od mięsnowarzywnych po owocowe. To taki wschodni sandwich.
W ostatnich latach pita robi zawrotną karierę w całej Europie. Także w Polsce. Ma nawet swój internetowy portal‚ na którym można znaleźć przepisy na najróżniejsze farsze i wziąć udział w konkursie na najciekawsze nadzienie czy pomysł wykorzystania pity w nietypowy sposób....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta