Tysiące ofiar soli kuchennej w Polsce
Wystarczy, by Polacy ograniczyli o 15 proc. spożycie soli, a uratuje to od śmierci kilkadziesiąt tysięcy naszych rodaków rocznie. To wyliczenia międzynarodowego zespołu opublikowane w najnowszym numerze prestiżowego pisma medycznego „Lancet”.
Badacze przeanalizowali dane z 23 krajów ubogich i średnio bogatych. Doszli do wniosku, że najlepszym sposobem wydłużenia życia ich mieszkańców to przekonanie ich, by jedli mniej soli i mniej palili. Jak zaznaczają naukowcy, dzięki temu ludzie będą żyli dłużej i cieszyli się lepszym zdrowiem. Nadmierne spożycie soli jest jedną z podstawowych przyczyn chorób układu krążenia:...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta