Idą święta: karp drożeje, pstrąg tanieje
Świąteczny karp będzie w tym roku o ponad 20 proc. droższy. Ale podwyżka i tak nie pokryje wzrostu kosztów ponoszonych przez producentów ryb.
Polska ma największą powierzchnię stawów rybnych w Europie (ok. 70 tys. ha) i produkuje najwięcej karpi w UE – ponad 22 tys. ton rocznie. Drudzy w kolejności Czesi łowią ok. 17 tys. ton.
Karpiowe żniwa zaczynają się w końcu października, kiedy ryby przenoszone są do mniejszych basenów, skąd w grudniu wyjadą do hurtowni i sklepów. Gospodarstwa rybackie sprzedały już prawie całą rybę przeznaczoną na świąteczne stoły. Popyt jest wyższy niż przed rokiem, mimo że ceny poszły w górę.
– Nasz karp podrożał o ok. 15 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)