Rwany rytm
Na rynku drobiu i jaj
Rwany rytm
Na rynku mięsa drobiowego nadal utrzymuje się rwany rytm zaopatrzenia i zbytu. Aktualnie zakłady drobiarskie dysponują sporą nadwyżką mięsa drobiowego (w większych zakładach dochodzi ona nawet do 500-600 ton) , co ma ten skutek, że hodowcy dostarczający zakontraktowany drób otrzymują za kilogram żywca 2, 65-2, 70 zł, natomiast ci, którzy nie zdołali swoich dostaw zakontraktować, muszą zadowolić się ceną 2, 30-2, 40 zł za kilogram.
Niektórzy z nich w nadziei, że ceny skupu wkrótce wzrosną, przetrzymywali kurczęta do 10 tygodni, gdy normalnie idą one pod nóż po 6-7 tygodniach tuczu. Nadprodukcja mięsa drobiowego jest następstwem okresowej zwyżki cen, kiedy to za kilogram żywca płacono po 3, 0, a nawet po 3, 3 zł. Producenci drobiu natychmiast zwiększyli nasadzenia i po 6-7...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta