Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smaki kuchni żarłocznego ludu

08 marca 2008 | Styl życia | Tessa Capponi-Borawska
Ossobuco albo rustin negaa, czyli zatopiona pieczeń – kotlet cielęcy z kością duszony w białym winie i rosole
źródło: stockfood
Ossobuco albo rustin negaa, czyli zatopiona pieczeń – kotlet cielęcy z kością duszony w białym winie i rosole
Risotto alla milanese
źródło: stockfood
Risotto alla milanese

Będąc w Mediolanie czy Mantui nie należy szukać talerza spaghetti z sosem pomidorowym albo pizzy margherita. Warto spróbować lokalnych specjałów: risotta alla milanese albo cielęciny – słynnego ossobuco

Mediolańska dzielnica wokół navigli‚ sztucznych kanałów zbudowanych między końcem XII a XVI wiekiem, jest pełna małych uliczek‚ niskich domów, sklepików‚ barów i restauracji. Atmosfera‚ typowa dla artystycznej cyganerii, przypomina Quartier Latin w Paryżu.

Dieta padańska

Jest tam Trattoria Milanese, mała restauracja‚ która serwuje specjalności kuchni mediolańskiej. Podczas jedzonego tam posiłku przypomniał mi się esej Piera Camporesiego‚ jednego z najbardziej przenikliwych intelektualistów włoskich ubiegłego stulecia. Profesor literatury włoskiej na Uniwersytecie Bolońskim badał związki między literaturą‚ mitami ludowymi i sposobem żywienia (jego „Laboratoria zmysłów” zostały pięknie przetłumaczone na polski przez Joannę Ugniewską). W eseju „Mediterraneo e dieta padana” (Morze Śródziemne i dieta padańska) Camporesi wskazuje jednoznacznie na odrębność kuchni tego regionu‚ obejmującego Lombardię‚ Piemont‚ Emilię Romanię oraz (częściowo) Wenecję. Jedno z podstawowych dań tej kuchni to słynne risotto alla milanese, czyli ryż gotowany na rosole z dodatkiem szpiku i szafranu.

Magiczny trójkąt

Ryż‚ jak słusznie mówi Camporesi‚ jest pożywieniem „agglutinante” –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7959

Spis treści
Zamów abonament