Perełki z winnic mglistej doliny rzeki Pad
Region pozornie nie imponuje winami. Te słynne można by policzyć na palcach jednej ręki. Ale rarytasy da się jednak znaleźć
Region nie należy do najpiękniejszych – Dolina Padu w porównaniu z sąsiednim Piemontem czy Friulią jest dość przygnębiająca. Płaska, spowita mgłami, zwłaszcza jesienią i zimą, przyprawia o depresję. I na nic zda się fakt, że robi się tu najlepszy ryż na świecie i wytwarza masę biologicznego opału z różnych badyli. W Pawii czasami ciężko przejść ulicą, by nie wpaść z powodu mgły na idącego z przeciwka.
Winiarskie perełki regionu to trzy potężne apelacje: Oltrepė pavese, Valtellina i Franciacorta. Oltrepė, w kształcie trójkąta, położona jest na najbardziej na południe wysuniętym cyplu Lombardii, wciśnięta między Emilię-Romanię, Ligurię i Piemont. Od reszty regionu oddziela ją rzeka Pad, stąd nazwa Oltrepė – „po drugiej stronie Padu”. Mówi się tu po włosku, ale żywe są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta