Bar jest opodatkowany jak gorzelnia
Jestem właścicielem baru. Chciałbym sprzedawać w nim tzw. przepalankę. Jest to alkohol otrzymany ze zrumienionego karmelu rozpuszczonego w gorącej wodzie z dodatkiem cukru waniliowego i zmieszanego ze spirytusem. Przygotowaniem drinka będą się zajmować pracownicy baru. Będzie on sprzedawany po upływie około tygodnia. Czy fiskus może mnie potraktować jak producenta alkoholu?
Tak. Problemem tym zajmowała się Izba Skarbowa w Katowicach w interpretacji z 28 stycznia 2009 r. (IBPP3/443-798/08/ŁW). Wskazała, że opisane czynności mieszczą się w definicji produkcji wyrobów akcyzowych zharmonizowanych. Producentem alkoholu etylowego jest podmiot dokonujący wyrobu, oczyszczania, skażania, wydzielania z innego wyrobu lub odwadniania alkoholu etylowego, a także podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu napojów alkoholowych destylowanych. Tymczasem przygotowanie przepalanki stanowi pewien proces technologiczny produkcji napojów alkoholowych, w którym można wyróżnić takie etapy jak: słodzenie, rozlanie, dojrzewanie – leżakowanie. Izba słusznie uznała, że przygotowanie przepalanki jest opodatkowane akcyzą.
Podstawa prawna: