Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bo kusić sushi musi

21 listopada 2009 | Styl życia | Monika Janusz-Lorkowska
Ken Kawasumi, dwukrotny mistrz Japonii w technikach przyrządzania sushi
źródło: AP
Ken Kawasumi, dwukrotny mistrz Japonii w technikach przyrządzania sushi
Warszawski Zamek Królewski z ryżu  i ryby
źródło: Fotorzepa
Warszawski Zamek Królewski z ryżu i ryby

Zimną (na ogół) przekąskę z ryżu i surowej ryby w samej Warszawie serwuje już 260 restauracji

Ekspansja sushi poza Japonię trwa od II wojny światowej. Ale choć danie dotarło na krańce świata, z tradycyjnym sushi ma coraz mniej wspólnego.

– „Kalifornia maki” to amerykański wymysł. Zamiast nori (glonów morskich), w które zawija się sushi, Amerykanie woleli obtaczać talarki z ryżu z rybą w sezamie lub kawiorze – wyjaśnia Ken Kawasumi, Japończyk, mistrz sushi. – O popularnych w Polsce sushi z pieczoną kaczką, kurczakiem i majonezem (!) powiem tyle: pewnie z powodów zdrowotnych niektórzy nie mogą jeść surowych ryb. Takie modyfikacje nie zasługują na nazwę sushi.

Ken Kawasumi, to dwukrotny mistrz Japonii w technikach przyrządzania sushi. Robi je od 30 lat, a od pięciu jest wykładowcą Tokyo Sushi Academy, jedynej w Japonii szkoły kształcącej itamae, mistrzów sushi. Jeździ po świecie z wykładami o historii sushi i pokazami swojej sztuki. – Takie działanie to i promowanie, i chronienie naszej kultury kulinarnej jednocześnie – mówił przed kilkoma dniami w Ambasadzie Japonii w Warszawie.

Utopione w sosie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8479

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament