Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Południe na cytrynowo

05 grudnia 2009 | Styl życia | Wojciech Gogoliński
Wojciech Gogoliński, znawca win
źródło: archiwum prywatne
Wojciech Gogoliński, znawca win
źródło: BEW

Ze świeczką szukać we Włoszech restauracji, która nie miałaby w karcie limoncello. To chyba najbardziej rozpowszechniony likier w tym kraju.

I bodaj najbardziej niezobowiązujący. Nie stoi za nim ani wielopokoleniowa tradycja rodzinna, ani międzynarodowy koncern. Zrobić go może każdy w domu, niemal natychmiast.

Ten prosty domowy likier cytrynowy jest spożywany we Włoszech od wieków. Nie tylko tam – we wszystkich krajach południowej Europy. Cytryny to skarb tych ziem – ich kwaskowy, orzeźwiający smak, a także walory zdrowotne (witamina C!) znane były od zawsze.

I tak też musiał narodzić się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8491

Spis treści
Zamów abonament