Południe na cytrynowo
Ze świeczką szukać we Włoszech restauracji, która nie miałaby w karcie limoncello. To chyba najbardziej rozpowszechniony likier w tym kraju.
I bodaj najbardziej niezobowiązujący. Nie stoi za nim ani wielopokoleniowa tradycja rodzinna, ani międzynarodowy koncern. Zrobić go może każdy w domu, niemal natychmiast.
Ten prosty domowy likier cytrynowy jest spożywany we Włoszech od wieków. Nie tylko tam – we wszystkich krajach południowej Europy. Cytryny to skarb tych ziem – ich kwaskowy, orzeźwiający smak, a także walory zdrowotne (witamina C!) znane były od zawsze.
I tak też musiał narodzić się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta