Co jedzą sommelierzy, kiedy piją
Zimą w winnicach Toskanii do wina podaje się schab z ziemniakami, kaszę i kapustę, która wygląda jak bigos.
Zdarza się, że w Toskanii zimą leje jak z cebra. Ale sezon turystyczny trwa, a słynne farmy między Sieną a Florencją otwierają się dla winiarzy i sommelierów z całego świata. Kilkudniowy objazd winnic połączony z odwiedzaniem lokalnych piwnic to świetna okazja do poznania zimowej wersji tutejszej kuchni. W willach toskańskich winnic gotuje gospodyni, na stoły trafiają domowej roboty chleb i ricotta wyjmowana z formy jak piaskowa baba, oliwa tłoczona na miejscu. Kto szuka pizzy i pomidorów z mozarellą, tu ich nie znajdzie.
Położona na wzgórzach Villa Petriolo, 30 km na zachód od Florencji, to przystanek obowiązkowy. Zdobią ją freski z XVI wieku, a otacza ponad 5 tys. ha gajów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta