Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co jedzą sommelierzy, kiedy piją

13 lutego 2010 | Styl życia | Monika Janusz-Lorkowska
Na zamku w Oliveto oprócz wina skosztować można ravioli
źródło: PAP
Na zamku w Oliveto oprócz wina skosztować można ravioli
źródło: stockfood

Zimą w winnicach Toskanii do wina podaje się schab z ziemniakami, kaszę i kapustę, która wygląda jak bigos.

Zdarza się, że w Toskanii zimą leje jak z cebra. Ale sezon turystyczny trwa, a słynne farmy między Sieną a Florencją otwierają się dla winiarzy i sommelierów z całego świata. Kilkudniowy objazd winnic połączony z odwiedzaniem lokalnych piwnic to świetna okazja do poznania zimowej wersji tutejszej kuchni. W willach toskańskich winnic gotuje gospodyni, na stoły trafiają domowej roboty chleb i ricotta wyjmowana z formy jak piaskowa baba, oliwa tłoczona na miejscu. Kto szuka pizzy i pomidorów z mozarellą, tu ich nie znajdzie.

Położona na wzgórzach Villa Petriolo, 30 km na zachód od Florencji, to przystanek obowiązkowy. Zdobią ją freski z XVI wieku, a otacza ponad 5 tys. ha gajów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8548

Spis treści
Zamów abonament