Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie wiadomo, z jakiej mąki jest ten chleb

04 maja 2010 | Dobra firma | Zofia Jóźwiak

Przedsiębiorcy nie potrafią, a niekiedy zwyczajnie nie chcą prawidłowo opisywać pieczywa. Tymczasem klient ma prawo wiedzieć, co je, a brak tych informacji może sporo kosztować

Niedawna kontrola pieczywa przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych wykazała, że ponad 2/3 tego rodzaju wyrobów jest błędnie znakowanych. W oznaczaniu bułki tartej błędów było jeszcze więcej. Niewłaściwe informacje podano w 4/5 sprawdzonych partii.

Ile pszenicy w bułce

Kontrolerzy stwierdzili różnego rodzaju uchybienia. Część z nich dotyczyła braku lub podania niepełnych danych identyfikujących producenta (np. brak formy prawnej przedsiębiorcy albo oznaczenie producenta niezgodne z nazwą wynikającą z wpisu do ewidencji działalności gospodarczej).

Uwaga! IJHAR-S uznawała za błąd brak imienia i nazwiska u podmiotów wpisanych do ewidencji działalności gospodarczej, czyli podanie skrótu zamiast pełnej nazwy.

Nieprawidłowe okazało się też stosowanie nazw „fantazyjnych”, takich jak np. „Chleb...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8613

Spis treści
Zamów abonament