Nie wiadomo, z jakiej mąki jest ten chleb
Przedsiębiorcy nie potrafią, a niekiedy zwyczajnie nie chcą prawidłowo opisywać pieczywa. Tymczasem klient ma prawo wiedzieć, co je, a brak tych informacji może sporo kosztować
Niedawna kontrola pieczywa przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych wykazała, że ponad 2/3 tego rodzaju wyrobów jest błędnie znakowanych. W oznaczaniu bułki tartej błędów było jeszcze więcej. Niewłaściwe informacje podano w 4/5 sprawdzonych partii.
Ile pszenicy w bułce
Kontrolerzy stwierdzili różnego rodzaju uchybienia. Część z nich dotyczyła braku lub podania niepełnych danych identyfikujących producenta (np. brak formy prawnej przedsiębiorcy albo oznaczenie producenta niezgodne z nazwą wynikającą z wpisu do ewidencji działalności gospodarczej).
Uwaga! IJHAR-S uznawała za błąd brak imienia i nazwiska u podmiotów wpisanych do ewidencji działalności gospodarczej, czyli podanie skrótu zamiast pełnej nazwy.
Nieprawidłowe okazało się też stosowanie nazw „fantazyjnych”, takich jak np. „Chleb...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta