Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Konflikty o rapiery i stołówkowe obiady

08 czerwca 1996 | Świat | KG

Uniwersytet Alberta Ludwika we Fryburgu

Konflikty o rapiery i stołówkowe obiady

Krystyna Grzybowska

Rezultat badań próbki studenckiego obiadu serwowanego w stołówce Uniwersytetu Alberta Ludwika we Fryburgu był druzgocący. Zestaw składający się z zupy z wkładką mięsną, pieczeni wołowej z makaronem i sałatą zieloną oraz czekoladowym budyniem na deser zawierał tylko 545 kalorii, a więc aż o połowę mniej, niż się należy młodemu, zdrowemu człowiekowi. Przez tydzień pewien student chemii po kryjomu zanosił w menażkach obiady do badania w uniwersyteckim laboratorium. Wreszcie rektor zarządził własne badania i musiał przyznać, że studenci mają rację. Liczba kalorii nieoczekiwanie podskoczyła i rząd Badenii-Wirtembergii obiecał dofinansowanie jadłodajni. Tylko wtedy bowiem, kiedy stołówka utrzyma obowiązujący poziom kalorii, land gotów jest coś niecoś dorzucić.

Przyzwyczajeni do protestów

Te wydarzenia miały miejsce w 1963 roku. Dziś króluje moda na jedzenie niskokaloryczne i choć normy obowiązują nadal, studenci mają inne problemy. Obecnie walczą z podwyżką ceny obiadów, które zdrożały z 90 fenigów do marki dwadzieścia. Trzy tygodnie temu tysiąc pięciuset z nich przystąpiło do strajku protestacyjnego, blokując wejście do stołówki. Akcję zakłóciło dziesięciu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 774

Spis treści
Zamów abonament