Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

By karkówka z grilla nie zaszkodziła

17 lipca 2010 | Kraj | Sylwia Szparkowska
Zdecydowanie najczęściej do zakażeń i zatruć pokarmowych dochodzi w lecie. Powodem jest wysoka temperatura – jedzenie łatwiej się psuje. Ale nie tylko. W lecie rzadziej myjemy ręce, gdy np. jemy w pociągu lub na plaży.
źródło: Fotorzepa
Zdecydowanie najczęściej do zakażeń i zatruć pokarmowych dochodzi w lecie. Powodem jest wysoka temperatura – jedzenie łatwiej się psuje. Ale nie tylko. W lecie rzadziej myjemy ręce, gdy np. jemy w pociągu lub na plaży.

By karkówka z grilla nie zaszkodziła

– W tym roku nie pojawiły się żadne nowe bakterie, ale stare są bardzo aktywne – mówi dr Jolanta Szych, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Najwięcej jest zakażeń i zatruć spowodowanych salmonellą – ok. 9 tys. rocznie.

Polacy zatruwają się też jersinią, która w agresywnej, nowej mutacji przyszła do nas kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Epidemiolodzy uderzyli na alarm, gdy w zeszłym roku zanotowali aż kilkadziesiąt zakażeń w całym kraju.

– Choroba wciąż jest uważana za rzadką, więc byłem zdumiony, że u mojej pacjentki wykryto bakterię, która ją powoduje – zaznacza Dariusz Majkowski, lekarz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8676

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament