By karkówka z grilla nie zaszkodziła
By karkówka z grilla nie zaszkodziła
– W tym roku nie pojawiły się żadne nowe bakterie, ale stare są bardzo aktywne – mówi dr Jolanta Szych, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Najwięcej jest zakażeń i zatruć spowodowanych salmonellą – ok. 9 tys. rocznie.
Polacy zatruwają się też jersinią, która w agresywnej, nowej mutacji przyszła do nas kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Epidemiolodzy uderzyli na alarm, gdy w zeszłym roku zanotowali aż kilkadziesiąt zakażeń w całym kraju.
– Choroba wciąż jest uważana za rzadką, więc byłem zdumiony, że u mojej pacjentki wykryto bakterię, która ją powoduje – zaznacza Dariusz Majkowski, lekarz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta