Hurtownik musi wiedzieć, jaką żywność kupuje
Za zafałszowane masło odpowiada nie tylko jego producent, ale także dystrybutor
Lubelski wojewódzki inspektor inspekcji handlowej nałożył na przedsiębiorcę prowadzącego hurtownię artykułów spożywczych Bać-Pol karę 20 tys. zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego – masła ekstra wyprodukowanego przez firmę Masmal w Warlubiu. Nie odpowiadało ono wymaganiom jakościowym określonym w oznakowaniu wyrobu. Masło zawierało więcej wody, niż powinno, i mniej tłuszczu. Poza tym do jego wytworzenia użyto steroli pochodzenia roślinnego – wynikało z badań.
Przedsiębiorca prowadzący hurtownię odwołał się od decyzji inspektora do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta