Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Hurtownik musi wiedzieć, jaką żywność kupuje

10 stycznia 2011 | Prawo | Jerzy Kowalski

Za zafałszowane masło odpowiada nie tylko jego producent, ale także dystrybutor

Lubelski wojewódzki inspektor inspekcji handlowej nałożył na przedsiębiorcę prowadzącego hurtownię artykułów spożywczych Bać-Pol karę 20 tys. zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego – masła ekstra wyprodukowanego przez firmę Masmal w Warlubiu. Nie odpowiadało ono wymaganiom jakościowym określonym w oznakowaniu wyrobu. Masło zawierało więcej wody, niż powinno, i mniej tłuszczu. Poza tym do jego wytworzenia użyto steroli pochodzenia roślinnego – wynikało z badań.

Przedsiębiorca prowadzący hurtownię odwołał się od decyzji inspektora do...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8822

Spis treści
Zamów abonament